Ukusi grčke kuhinje 2. deo

13. decembra 2017.
Grčka

Krit – eliksir života
Krit, jedinstveno mediteransko ostrvo, sa svojom dugom istorijom, zavodljivim prirodnim okruženjem i ponosnim stanovnicima, destinacija je koja nudi autentično gastronomsko iskustvo. Kao jedna od najstarijih evropskih civilizacija, Krit je postojbina masline, maslinovog ulja i mediteranske kuhinje. Otkrivanje tajni kritske kuhinje neodvojiv je od otkrivanja tajni kritske kulture. Tradicionalni pilav iz Hanje pripremljen sa petelinom ili goveđom, čuvena jagnjeća, jareća i praseća pečenja se služe gotovo svuda na Kritu, kleiftiko – teletina ispod sača, sveže salate i tradicionalni “dakos” – kritska salata (tvrdi ječmeni hleb preliven sa svežim izgnječenim paradajzom, mekim belim sirom i maslinovim uljem) su samo neki recepti tradicionalne kretske kuhinje. U Iraklionu, Hanji i Retimnu kao i u drugim gradovima, postoje vrhunski restorani koji koriste isključivo tradicionalne i zdrave sastojke. Kritikos je čuveno kritsko vino koje upotpunjuje gastronomskiužitak Krita.

Dodekanezi – gastronomska magija
Ostrva Dodekanezi uvek su bile u srcu istorije gastronomije. Kulinarska paleta Rodosa – ostrva Vitezova, Karpatosa, Patmosa, i ostalih ostrva arhipelaga odražava spoj kultura koje su ovde postojale vekovima. Kuhinja Dodekaneza je posebno bogata i raznovrsna. Pmlada jaretina – kapamas, boukounies (prasetina pripremana sa različitim začinima) kao i odlične sposlastice poput “kserotigana” (testenina u sirupu ili medu) i “pastelare” (suve smokve sa bademima i seme susama) samo su neke od gastronomskih užitaka koji se ovde mogunaći.

Kopnena Grčka – filozofija ukusa
Planinski regioni kopnene Grčke sa svojim pašnjacima predstavlja narazvijeniju regiju stočarstva. Grčka ima veliku tradiciju pripreme roštilja i mesa na žaru . Velike tradicionalne proslave Uskrsa prate pripreme jagnjećih i jarećih pečenja na ražnju. Tradicionalna peciva i pite su još jedno veliko poglavlje u grčkoj kuhinji. Viševekovni uticaji Orijenta doneli su u Grčku baklavu i ostale sirupaste poslastice od tankih listova testa. Koje su najpopularnije poslastice. Grčka mašta i kreativnost su stvorile beskrajan broj ukusnih kombinacija. Savremene pite sa sirom, zeljem i mesom – mogućnosti su beskrajne. Trakija, Makedonija, Tesalija, Epir i Peloponez – svaki deo Grčke pravi svoje pite, karakteristične za region. Oni su suštinska pratnja bogato postavljenom stolu i imaju ponos mesta u svakoj lokalnoj kuhinji.