fbpx

Jonska obala je deo Sredozemnog mora koji se nalazi između Grčke, Sicilije i Jadramskog mora. Jonsko more se sada smatra posebnom morskom površinom, uprkos ranijim autorima koji su ga smatrali kao deo Jadrana. Zbog specifične plave boje, karaktreristične za ovu oblast – jonsko plava ova destinacija je prepoznatljiva na mnogobrojnim fotografijama i razglednicama. Izdradnjom autoputa Solun – Igumenica ova regija je spojena sa ostatkom Grčke i postala vrlo popularna turistička destinacija. Na kontinentalnom delu nalazi se nekoliko popularnih turističkih destinacija: Parga, Sivota, Perdika, Vrahos i Kanali. Od Jonskih ostrva, najpopularnije turističke destinacije su: Krf, Lefkada, Kefalonija i Zakintos.

Igumenica i Preveza

Igumenica je najznačajnija luka regije Jonska obala. Sa kopnene strane autoputem Egnacia Odos je povezana sa Solunom i Vardarskom kotlinom. Sa druge, morske strane povezuje ostrvo Krf, druge Jadranske luke i Grčka Egejska ostrava. Ekonomski , trgovački, saobraćajni i obrazovni je centar ove regije. Preveza je drugi značajan grad regije Jonska obala. Istorijski centar značajan za istoriju i razvoj ovog dela Grčke. Velika luka i marina u jezerskom zalivu koje je moreuzom spojeno sa morem predstavlja sigurno utočište za veliki broj jahting nautičara.

Sivota, Parga i Vrahos

Sivota je u poslednje vreme sve popularnija turistička destinacija na Jonska obala. Vrlo je razuđena pa je karakteriše veliki broj zaliva, uvala i plaža. Upravo zbog toga se preporučije putnicima na sopstvenom prevozu i onima koji vole aktivan odmor.

Parga je staro tradicionalno mesto koje je nastalo pre razvoja turihzma kao ribarsko naselje. Sagrađeno je u tradicionalnoj Grčkoj arhitekturi što daje posebnu čar ovom Jonskom letovalištu. Iznad ribarke luke nalazi se stara vizantijska tvrđava. U mestu postoje pri plaže: Gradska plaža, Piso Krioneri i Valtos. Nedaleko od Parge se nalazi još jedna lepa plaža Lihnos.

Vrahos malo mesto nedavno otkriveno od strane naših turista. Nalazi se između Parge i Preveze na jednoj od najlepših plaža na Jonska obala. Prelepa peščana plaža duga preko 2 kilometara sa najfinijim peskom. Postepen ulazak u more i kristalno čisto more ispuniće očekivanja nazahtevnijih ljubitelja mora. Veći deo studia i aparmana ima direktan pogled na more.

Parga apartmani
Parga apartmani
28 Aranžman/a
Sivota apartmani
Sivota apartmani
23 Aranžman/a
Vrahos apartmani
Vrahos apartmani
5 Aranžman/a