fbpx

Tasos je najsevernije ostrvo u Egejskom moru. Zbog njegovih bujnih borovih šuma nazivaju ga „Šuma koja plovi“, odnosno „Smaragdno ostrvo“. Okružuju ga plavo, kristalno bistro Egejsko more, veliki broj peskovitih, kamenitih i šljunkovitih plaža, laguna i tirkiznih uvala. Veoma prijatna klima i britak planinski vazduh koji struji sa središnjih masiva izdvaja Tasos od ostalih ostrva Egejskog arhipelaga. Na Tasosu se nalazi nekoliko većih i brojna manja turistička mesta i naselja.

Limenas, Limenarija i Pefki

Glavni grad i luka ostrva je Limenas koji je ujedno i najveće mesto na ostrvu. Pored dve plaže, brojnih taverni, trgovačkih radnji i prodavnica turističku ponudu upotpuniće Istorijski muzej i arheološko nalazište. Sa južne strane ostrva nalaze se dva popularana letovališta sa dugim peščanim plažama Limenarija i Pefki sa velikom ponudom za najam studia i apartmana. Sa istočne strane ostrva nalazi se Zlatna plaža – Golden bič, nadaleko poznat po plaži od najfinijeg peska i dugog plićaka koji je pogodan za neplivače i malu decu. Panagija i Teologos su tradicionalna mesta u planinskom zaleđu poznata po dobroj domaćoj jagnjetini i maslinovom ulju. Obavezno ih treba posetiti za vreme boravka.

Ostrvo Tasos

Tasos je ostrvo koje naši turisti prvo “otkriju”. Relativno je dobro povezano autoputem Via Egnatia u pravcu Kavale do mesta Keramoti odakle kreće trajekt za Tasos. Trajekti u sezoni idu na svakih sat vremena odnosno kako se koji napuni tako kreće a sledeći se postavlja za ukrcavanje. Iz Keramotija kreću trajekti za Limenas i za Skalu Prinos. Do Limenasa je kraća vožnja, traje oko 45 minuta a u pravcu Skale Prinos obično idu oni koji odsedaju na južnom delu ostrva. Otrvo je celim obimom, u dužini od oko 100 km povezano regionalnim putem i moguće ga je obići u jednom danu.

Limenarija apartmani
Limenarija apartmani
7 Aranžman/a
Limenas apartmani
Limenas apartmani
12 Aranžman/a
Potos Apartmani
Potos Apartmani
26 Aranžman/a
Skala Marion apartmani
Skala Marion apartmani
1 Aranžman/a
Tripiti Tasos apartmani
Tripiti Tasos apartmani
1 Aranžman/a