fbpx

Krit letovanje

16. januara 2018.
Grčka, Grčka ostrva, Krit

Krit popularna turistička destinacijaKrit jednostavno ima sve što je potrebno za savršeno letovanje!
Krit je najveće ostrvo u Grčkoj, a peto po veličini u Sredozemnom moru. Ovde možete upoznati ostatke drevnih civilizacija, istražiti prelepe plaže. Istražite impresivne planine, plodne doline, strme klisure. Okusite deo bogate gastronomske kulture ostrva. Krit je ispunjen lepotama i bogatstvima za koje bi vam verovatno trebao ceo jedan život da biste ih u potpunosti otkrili!

Krit – drevni centar kulture

Zbog svog geografskog položaja između Afrike, Evrope i Male Azije, a zbog svoje blage klime, Krit je postao centar kulture još u neolitskim vremenima. Prva praistorijska naselja pojavila su se na Kritu oko 6000. godine pre nove ere, dok su 2600. p.n.e. Krit naselili stanovnici koji su znali da obrađuju bronzu. Tada je započeo slavan tok Minojske civilizacije, koji je dostigao svoj vrhunac oko 1950. godine pre nove ere podizanjem impozantnih palata u Knososu, Faistosu i Maliji.

Krit – rodno mesto Zevsa

Mitologija kaže da je u pećini na Kritu boginja Rhea sakrila novorođenog Zevsa. U toj pećini, Zevsa su uzgajale nimfe ​​dok su demoni Kureci glasno udarali u svoje štitove kako Kron ne bi čuo plakanje malog Zevsa i pojeo ga. Na Krit je Zevs, prerušen kao bik, doveo Europu. Njihova ljubav donela je na svet sina, Minosa, koji je vladao Kritom i pretvorio ga u centar moćnog morskog carstva. U minojskim vremenima, čak su i Atinjani plaćali porez Kritu, sve dok Tezej, atinski princ, nije ubio Minotaura. Istina koja se krije iza mita je postojanje moćnog i bogatog kraljevstva i civilizacije koja se smatra najstarijom na evropskom kontinentu.

Godine 1450. p.n.e, pa ponovo 1400. p.n.e, Minojska civilizacija je bila u postepenom padu, verovatno zbog erupcije vulkana Thera (današnji Santorini) i na kraju je došlo do njenog potpunog uništenja. Nakon razaranja Dorjani naseljavaju ostrvo. Kasnije dolaze i Rimljani. Posle rimske vladavine, Krit postaje vizantijska provincija sve do dolaska Arapa koji su okupirali ostrvo tokom čitavog veka (824-961 p.n.e.). Tokom arapske dominacije, Krit postaje stanište pirata koji su bili bazirani nedaleko od Kandije, današnjeg Herakliona.

Krit kao uporište Hrišćanstva

Zatim je Krit ponovo pao pod vizantijsku vlast sve do dolaska Venecijanaca koji su vladali ostrvom oko 5 vekova, ostavljajući svoj pečat na kulturu ostrva. Posle pada Kandije 1669. godine, počela je okupacija Turske obeležena žestokim i krvavim ustancima. Krajem 19. veka turska vlast je okončana. Nastala je Kritska država sa kraljem Grčke kao visokim komesarom ostrva. Godine 1913, Krit se konačno zvanično pridružio Grčkoj.

Hanja

Na zapadnoj strani ostrva nalazi se oblast pod nazivom Hanja je omiljena destinacija na KrituHanja. Okolinom dominiraju impresivne Bele planine (na grčkom: Lefka Ori) i poznati Nacionalni park. Regija Hanja pruža turističke usluge i aktivnosti svih vrsta, zadovoljavajući svačije prohteve za letovanje. Od venecijanskih vremena pa do danas grad Hanja ostao je gotovo nepromenjen. Prelepe venecijanske građevine, fontane i crkve pomoći će vam da otkrijete dobro očuvane istorijske spomenike duž isprepletanih staza u Starom gradu. Upoznajte grad lutajući po njegovim ulicama, posećujući muzeje i diveći se različitim arhitektonskim stilovima koji oslikavaju istorijski razvoj grada. Hanja je raj za ljubitelje hrane i vina. Ovde možete probati poznatu kritsku kuhinju uz čašu odličnog kritskog vina – kritikos. Ne propustite priliku da posetite mnogobrojne vinarije, gde ćete upoznati specijalitete lokalne gastronomije.

Retimno

Retimno odličan izbor za porodično letovnjeRetimno (regija Rethimno): ova najmanja oblast Krita nalazi se između Belih planina i planine Psiloritis (takođe poznate pod nazivom “Idi”). Sinonim je prekrasnih planina, čudesnih plaža, kritskih lirskih melodija, legendarnih pećina, istorijskih manastira i spomenika, tradicionalnih planinskih sela i luksuznih letovališta. Ovde ćete upoznati samu esenciju Krita neophodnu za vaše letovanje!

Heraklion – glavni grad Krita

Najveći i najgušće naseljeni region na ostrvu je Heraklion (Iraklion). Slikovito ugnežđen između dva impozantna planinska područja – Idi (Planina Psiloritis) na zapadu i Dikti (Lasithiotika planine) na istoku. Iraklion se odlikuje izuzetnim arheološkim bogatstvima, važnim priobalnim naseljima, nizom živopisnih sela, ogromnim dolinama sa maslinjacima i vinogradima.  Heraklion poseduje najbolje organizovanu turističku infrastrukturu na Kritu. Jedinstvena kombinacija urbanih pejzaža i prirodnog bogatstva čini region Irakliona atraktivnom destinacijom za letovanje.

Lasiti – istočna regija Krita

Lasithi: Dobrodošli u najistočniju i najmanje brdovitu regiju Krita, gde stanovništvo živi u četiri polu-urbana središta: Aigios Nikolaos, Ierapetra, Sitia i Neapoli. Šuma mitskih palmi Vai, Mirabello zaliv, vetrenjače na platou planine Lassithi (najveća na Kritu), plaže zapljuskivane kristalno plavom vodom, prelepi gradovi i luksuzna hotelska odmarališta čine odličnu destinaciju za letovanje.

Hoteli na Kritu

U ponudi naše turističke agencije možete pronaći veliki broj hotela i apartmana za svačiji ukus i džep. Paket aranžmani su sa uračunatim avionski prevozom. Direktni letovi za Krit se izvode na dva međunarodna aerodroma, Iraklion i Hanju preko cele letnje sezone (jun – septembar). Bilo da je u pitanju najam studija i apartmana, hotel sa uslugama noćenje sa doručkom, polupansion ili AI, ostrvo Krit ima ponudu za svakog.