fbpx

Pefkohori najpopularnije plaže

14. novembra 2018.
Grčka, Halkidiki, Kasandra, Plaže

Plaže u okolini

  • Pefkohori gradska plaža
  • Elefant paža – Elephant beach
  • Glarokavos plaža
  • Golden beach – Zlatna plaža
  • Xenia beach – Ksenija plaža

Pefkohori je jedno od najpopularnijih letovališta na Halkidikiju u Grčkoj sa velikim brojem plaža. Dobra pristupačnost, veliki izbor raznovrsnog smeštaja, zadovoljavajuća turistička ponuda samo su neki od razloga zašto veliki broj naših građana posećuje ovu destinaciju. Ipak jedan od glavnih razloga je prelepo, kristalno čisto i bistro more koje se ne muti čak ni prilikom velikih talasa i lošeg vremena. Plaže u okolini Pefkohorija se pružaju od Hanijotija na severozapadu pa sve do Ksenija plaže na Jugoistoku.

Pefkohori gradska plaža

Gradska plaža u Pefkohoriju je duga, relativno uzana i šljunkovito – peščana. Kompletna plaža je organizovana je sa ležaljkama i suncobrana koje iznajmljuju lokalni bič barovi ili vlasnici smeštaja na plaži. Postoje dve opcije. Prva je da iznajmite na dan komplet od dve ležaljke i suncobran čija cena se kreće od šest evra pa naviše u zavisnosti od lokacije, uređenosti plaže i infrastrukture koja se nudi (tuševi, toalet, muzika). Druga opcija, karakteristična za bič barove je da na svakih nekoliko sati poručite piće i uz piće besplatno koristite ležaljke i suncobrane. Na prostoru između dve organizovane plaže može se raširiti sopstveni peškir ili prostirka, zabosti suncobran i besplatno koristiti plaža. Uz gradsku plažu se pruža glavno šetalište Pefkohorija na kojem se nalaze kafići, restorani, taverne, prodavnice i igraonice za decu. Plaža je popularna za porodice sa malom decom i starije osobe jer ima postepen ulaz u vodu i u blizini je smeštajnihh kapaciteta.

Elefant Pefkohori ( Elephant beach bar ) plaža

Elefant plaža jedna od najpopularnijih u PefkohorijuJugoistočno od centralne gradske plaže Pefkohorija nalazi se Elephant bič bar i istoimena plaža. Do nje se može doći peške plažom iz centra mesta, putem koji vodi kroz naselje ili kolima glavnim putem na jugoistok iz Pefkohorija do znaka za skretanje na plažu. Za one koji dolaze kolima postoji prostran parking pored plaže. Tu se nalazi nadaleko poznati bič bar sa mejnstrim i čilaut muzikom. Služe se hladna pića, kokteli, topli napici i laki obroci. Uz konzumaciju posetioci mogu koristiti ležaljke i suncobrane. Na plaži se nalaze tuševi i toaleti. Popularna je među mladima i onima koji se tako osećaju.

Glarokavos Pefkohori ( beach bar ) plaža

Glarokavos plaža se nalazi jugoistično od Elephant plaže. Do nje se može stići autom, motorom, biciklom ili prigradskim prevozom koji staje na glavnom putu. Nedaleko od plaže se nalazi parking za sve one koji dolaze sopstvenim ili rent a car vozilom. Istoimeni bič bar obezbeđuje dobru muziku koktele, alkoholna i bezalkoholna pića i tople napitke. Tu se nalazi veliki poligon na vodi za sve one koji žele aktivan odmor kao i razni sportovi na vodi.

Golden beach Pefkohori (Zlatna Plaža)

Zlatna plaža je divlja plaža do koje se dolazi isključivo sopstvenim ili rent a car vozilom. Nalazi se u okolini jezera Golden beach - Zlatna plaža okružena borovom šumomkoje je moreuzom spojeno sa morem. Plaža nema organizovane ležaljke i suncobrane, nema bič barove, prodavnice, toalete niti tuševe. Zbog toga je potrebno poneti sa sobom sve ono što vam je neophodno za boravak na plaži – peškire, prostirke, dušeke, suncobrane, frižider sa osveženjem, grickalice, voće. Preporučuje se onima koji žele da provedu vreme na plaži u miru i tišini. U okolini plaže nalazi se prelepa borova šuma koja posetiocima obezbeđuje prirodan hlad. U borovoj šumi česti su divlji kamperi koji se tu ulogore na duži period. Ružnu stvar predstavlja smeće koje pojedini nesavesni posetioci i kamperi ostavljaju za sobom.

Ksenija ( Xenia ) Pefkohori plaža

Ksenia plaža omiljena plaža u okolini PefkohorijaJedna je od najpopularnijih u čitavoj regiji. Nalazi se na samom jugoistoku Kasandre. Do nje se može stići sopstvenim ili rent a car vozilom kao i prigradskim prevozom koji staje u blizini plaže. Parking na plaži postoji i dovoljno je prostran za veliki broj vozila. Plaža je uređena, sa ležaljkama i suncobranima koji se iznajmljuju. Tuševi, toaleti i kabine su obezbeđene. Tu se nalazi veliki broj taverni, restorana, bič barova. Na severnom delu plaže nalazi se organizovani kamp a na južnom delu marina.

 

Plaža prema Hanijotiju

Na severozapadnoj strani Pefkohorija nalazi se dugačak potez plaže koji vodi sve do Hanijotija. Uz taj deo plaže nalaze se veliki broj privatnih vila i poseda koji su ograđeni pa je pristup plaži moguć jedino kroz pojedine prolaze između poseda. Tu se nalazi i nekoliko bič barova poput Cyano i Agisti bič barova koji obezbeđuju suncobrane i ležaljke. Većim delom peskovite plaže se prostire kameniti ulaz u more što može biti nezgodno kod porodica sa malom decom.

Nudističke plaže Pefkohori

U okolini Pefkohorija ne postoje organizovane nudističke plaže. Međutim u Grčkoj postoji pravilo da ukoliko poklonici ovog vida turizma pronađu deo plaže dovoljno udaljen od ostalih posetilaca da im ne smetaju mogu slobodno odlučiti kako žele da provedu dan na plaži. Treba voditi računa o tome da su Grci tradicionalno vaspitani i da u blizini nema porodica sa decom kao i verskih objekata.