Kosovo i Metohija - Putem crvenih božura

3 dana, Srbija

Opis destinacije

Otkrijte srpsku dolinu jorgovana i obiđite gotovo sve najznačajnije UNESCO lokalitete na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom. Pođimo na putovnje tokom koga ćemo otkriti Kosovo i Metohiju; za srpski živalj – južnu pokrajinu Republike Srbije i kolevku istorije i kulture, za albanski – najmlađu samoopredeljenu evropsku državu . Posetimo neke od bisera UNESKO svetske kulturne baštine, nadahnimo se u viševekovnim centrima duhovnosti i tradicije, saznajmo mnogo o preplitanju i prožimanju tradicija i nasleđa dva velika kulturno-civilizacijska kruga, osetimo čari gastronomskih poslastic. Otkrijmo Kosovo i Metohiju zajedno!

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Prevoz
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Datumi polazaka za 2020. godinu: 10.07; 07.08; 11.09; 09.10; 13.11. 

Promotivna cena: 13.490 RSD
Redovna cena: 14.500 RSD

Uključeno u cenu
- Pevoz autobusom prema programu
- usluge turističkog vodiča tokom celog puta
- 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Kosovskoj Mitrovici, tuš, wc http://www.northcity.rs/
- 1 večeru u hotelu u Kosovskoj Mitrovici
- 1 noćenje sa doručkom u konaku manastira Sv. Arhangela kod Prizrena, tuš, wc
- 1 večeru u konaku manastira Sv. Arhangela kod Prizrena.
- Ručkovi 2. i 3. dana
- ulaznice za sve navedene lokalitete

Nije uključeno u cenu
- individualne troškove za vreme trajanja putovanja

1Dan (Novi Sad – Beograd – Žiča – Čakmara – Kosovska Mitrovica)

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod hotela Sajam u 06:00h, polazak iz Beograda u 07:30h. Putnici koji polaze iz Beograda će naknadno biti obavešteni o tačnom mestu polaska. Nastavak putovanja prema Kraljevu sa usputnim pauzama za odmor. Dolazak u manastir Žiča, zadužbinu Stefana Nemanjića iz XIII veka i prvo sedište Srpske pravoslavne crkve po dobijanju samostalnosti 1219. godine. Po završetku obilaska manastirskog kompleksa – nastavak puta prema Raškoj, te ručak u etno kući “Čakmara”. Nakon ručka - nastavak puta prema manastiru Banjska koji pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i koji se nalazi kod Zvečana u severnom delu Kosova i Metohije. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom arhiđakonu Stefanu, zaštitniku loze Nemanjića, sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba. Nakon obilaska odlazimo do Kosovske Mitrovice gde po dolasku sledi panoramski obilazak grada, te kratko zadržavanje kod Crkve svetog Dimitrija sa čijeg platoa se pruža panoramski pogled na ceo grad, a zatim nas očekuje  smeštaj u hotel i večera. Noćenje. 

2. dan (Kosovska Mitrovica – Pećka patreijaršija – Visoki Dečani – Prizren – manastir Sv. Arhangela)

Posle doručka – nastavak puta za Peć i obilazak Pećke patrijaršije, jednog od dragulja srpskog graditeljstva iz XIII veka. Godine 2006. upisana je na UNESKO listu svetske kulturne baštine, a do sredine XVIII veka bila napredno monaško središte sa stotinama monaha. Ona je i danas sedište srpskog Patrijarha, koji se na tom mestu hirotoniše – uvodi u tron Patrijarha. Pećka patrijaršija je uglavnom obuhvatala Srbe, ali i mnoge druge pravoslavne balkanske narode pod njenom nadležnošću, te je tako i Rilski manastir u Bugarskoj jedno vreme bio pod njenom jurisdikcijom. U periodu otomanske vladavine je imala ogroman značaj za očuvanje verske autonomije i hrišćanskog identiteta. Nastavak putovanja za Visoke Dečane, te obilazak impresivne zadužbine Stefana III Dečanskog. Gradnja je dovršena sredinom XIV veka, pre Kosovske bitke. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu. Po završetku predviđenih obilazaka sledi ručak i nastavak putovanja prema Prizrenu. Po dolasku u Prizren – tročasovnio bilazak kulturno – istorijskih znamenitosti (crkva sv. Đorđa sa kraja XIX veka, sedište  vladike raško – prizrenskog, prizrenska srpska pravoslavna Bogoslovija, otvorena krajem XIX veka, crkva sv. Nikole  iz XIV veka poznate i pod nazivom Tutićeva crkva, Bogorodica Ljeviška– zadužbina kralja Milutina iz XIV veka, te sedište prizrenskog episkopa koja je 2006. godine stavljena na UNESKO listu svetske kulturne baštine kao deo ansambla srednjevekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji, a stradala kako za turske vlasti u XVIII veku kada je deo fresaka uništen čekićima, prekriven malterom, a crkva pretvorena u džamiju, tako i u napadima albanskih ekstremista 2004. godine, Šadrvan – centralni gradski trg sa česmom,  hamam, derviška tekija–islamske sakralne građevine za okupljanje derviša – sledbenika sufizma, katolička crkva Naše gospe od večne pomoći…). Po završetku predviđenih obilazaka – nastavak puta prema Manastiru sv. Arhangela, te obilazak kompleksa. Manastir svetih Arhangela je zadužbina srpskog cara Stefana Dušana Silnog (kralj 1331 — 1346, car 1346—1355), koji se nalazi u kanjonu reke Bistrice nedaleko od Prizrena u Metohiji, u podnožju Dušanovog grada i pripada raško-prizrenskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Građen je u periodu od 1343. do 1352. godine, na mestu starije crkve u sklopu tvrđave Višegrad kao grobna crkva cara Dušana i smatra se da je predstavljao vrhunac srpskog sakralnog graditeljstva. Manastir je uništen još tokom XVII veka kako bi se dobio građevinski material kojim je Sinan Paša izgradio džamiju koja se i danas nalazi u centru Prizrena, te su vidljivi samo njegovi ostaci. Smeštaj u manastirski konak i noćenje.

3. dan (manastir Sv. Arhangela – Gazimestan – Muratovo turbe – Priština – Gračanica - Beograd – Novi Sad) 

Doručak. Posle doručka nastavak puta premaa Gazimestanu i obilazak Spomenika kosovskim junacima. Potom sledi odlazak do Muratovog turbeta u kome je pohranjena Muratova utroba, dok se balsamovano telo nalazi u Bursi u Turskoji. Obilazak kompleksa. Po završetku obilaska odlazimo u Prištinu gde sledi jednoipočasovni obilazak grada i njegovih najznačajnijih kulturno – istorijskih  spomenika (centar grada, korzo Majke Tereze, pozorište, spomenik Skenderbegu, Jašar Pašina džamij), te novoizgrađene katedrale posvećene Majki Terezi, najvećem rimokatoličkom hramu na Balkanu čija je gradnja završena 2010. godine. Sledeće stajanje biće u manastiru Gračanica, zadužbini kralja Milutina iz XIV veka, te obilazak manastirskog kompleksa. Gračanica je jedan od najznačajnijih spomenika stare srpske kulture, nastala u 14. veku. Na zidovima ove crkve takođe se mogu naći i portreti srpskih arhiepiskopa i patrijaraha kao i pogrebna scena gračaničkog mitropolita Dionisija. U manastiru se i danas čuva zbirka starih ikona, među kojima je značajna ikona Hrista Milostivog koja datira iz 14. veka i koja je jedinstvena po svojim dimenzijama (269 cm x 139 cm). Posle obilaska odlazimo u Gračanicu na ručak. Po završetku ručka (oko 16:00h) očekuje nas nastavak putovanja preko Niša prema Beogradu i Novom Sadu. Dolazak u Novi Sad oko 23:45h. Kraj programa.

40% od ukupne vrednosti aranžmana najkasnije 2 dana od prijema instrukcije za uplatu a ostatak iznosa najkasnije 5 dana pred početak ture;
Platnim karticama Dina, Master Card, Visa;
Čekovima građana – na ime rezervacije se plaća 40% od ukupne cene aranžmana, ostatak se otplaćuje u najviše 4 jednake mesečne rate;

MGLN

Organizator putovanja je turistička agencija Magelan, broj licence OTP 300/2020. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan. OUP

Pošaljite upit

Sve cene i podaci na sajtu su informativnog karaktera. Za zvaničnu ponudu pozovite nas, pošaljite upit putem kontakt forme, pišite nam na email ili nas posetite na našoj adresi.