fbpx

Alzas i Švarcvald putovanje autobusomU Francuskoj, na istoku oivičena planinskim masivom Vogezi, a na zapadu granicom s Nemačkom, nalazi se regija Alzas. Istorija, pejzaž i kultura ovog dela Francuske plene svojom lepotom, raznolikošću. Glavni grad je Strazbur koji je i jedan od najznačajnijih centara Evropske unije. Alzas je vinarski kraj sa prekrasnim vinogradima koji su dali poznate sorte vina, koje predstavljaju sam vrh svetskog kvaliteta sa svojim belim vinima od aromatičnih vrsta grožđa. Veličanstvenom i divljom lepotom, planinski masiv Švarcvald (Crna šuma).

U nemačkoj pokrajini Bade–Virtenberg formira izduženi pravougaonik između Karlsruhe, Štutgart, Bazela i jezera Konstanca. Oduvek je fascinirao i inspirisao sa nepreglednim nizom stabala jela, borova i bukava. Presecaju ih potoci, reke i gorska jezera, pašnjaci i livade, a u plodnoj dolini su udobno ušuškani ljupki planinski gradići i sela.

NAJBOLJE ocenjena tura u prethodnoj godini!

Putovanje u Alzas i Švarcvald obuhvata i vožnju kroz Austriju kraj Vilaha, Salzburga, Minhena do Bodenskog jezera koje se nalazi “na ivici” Alpa, na tromeđi između Nemačke, Austrije i Švajcarske sa 536 kvadratnih kilometara. Bodensko jezero je treće po veličini jezero u centralnoj Evropi. Klima na Bodenskom jezeru je blaga – sa dosta padavina, toplih dana i svetlosti i posebno je korisna za voćnjake i vinograde.  Voda je toliko čista da u jezeru živi oko 45 vrsta ribe. Jezero je važno turističko i rekreativno područje za mnogobrojne turiste tokom cele godine.

Nastavak putovanja do Donauešingen poznat kao mesto gde nastaje Dunav, najduža evropska reka posle Volge. Reka nastaje u neposrednoj blizini grada, kraj dvorca Firstenberg, na ušću dve planinske rečice Breg i Brigah. Dalje nastavlja svoj 2850 kilometara dug put kroz Evropu, do Crnog mora. U parku ovog dvorca nalazi se fontana iz 19. veka, koja simbolizuje zvaničan izvor Dunava i predstavlja veliku turističku atrakciju.

Putovanje u Alzas i Švarcvald daje vam mogućnost da posetite i gradić Frajburg koji s pravom nosi nadimak “Dragulj Švarcvalda”. Iako je tokom II svetskog rata bio gotovo razoren, polako i precizno je restauriran do poslednjeg detalja. Danas važi za jedan od najlepših srednjovekovnih gradova u Evropi koji ima i najveći broj sunčanih dana u Nemačkoj. Zbog mnogobrojnih mostova, kanala i predivnih trgova nosi još jedno ime – “mala Venecija”. Putovanjem u Alzas i Švarcvald imate i priliku da posetite živopisno srednjovekovno selo Kajzersberg sa živopisnim zgradama različitih arhitektonskih perioda. Saka je kuća različita a ipak ista, a tu je rodna kuća doktora Alberta Švajcera, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1952. godine.

Putovanje u Alzas i Švarcvald izdvajamo i zbog izleta u Hajdelberg, romantični gradić smešten uz reku Nekar sa renesansnim zamkom na brdu iznad grada koji spada među najimpresivnije objekte u Nemčkoj a postoji već 700 godina. Ubraja se u red 10 najpopularnijih evropskih znamenitosti. Sa preko tri miliona turista u sezoni Grad je sedište jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi, „Univerziteta Rupreht–Karl“, osnovanog 1386. godine.

Šaroliko putovanje u Alzas i Švarcvald se izdvaja i zbog posete gradiću Triberg gde se nalazi najveći vodopad u Nemačkoj. Ovom turom obuhvaćena je i poseta najveće turističke atrakcije Švarcvalda, glečersko jezero Titize. Široko je dva kilometra, dugačko 720 metara, a duboko 40 metara. T je čovek u prirodni ambijent ugradio divan turistički raj s mnogo hotela i mesta za odmor i rekreaciju…