fbpx

Ukusi grčke kuhinje 1. deo

13. novembra 2017.
Grčka

Grčka kuhinja

Poznata po svojoj širokim spektrom visokokvalitetnih sastojaka i mudro odabranim i veoma maštovitim kombinacijama koje u sebi sadrže tradiciju vekova, uživa privilegovan položaj u globalnoj kulturi kulinarGrčka kuhinja je neizostavna prilikom svakog putovanja u Grčku.skih ukusa. Grčku karakterišu njena brojna ostrva i kopneni masivi. Ova morfološka raznovrsnost stvara “svetove unutar Grčke”. Putovanje u Grčku znači fascinantno istraživanje ukusa, mirisa, neočekivanih kombinacija i beskrajne raznolikosti. Zajedničke karakteristike su izvrsne sirovine i ukusi specifične za Grčku: origano, timijan, lovorni list, ruzmarin, limun i naravno, maslinovo ulje. Kvalitetni mesni proizvodi, proizvedeni od strane malih farmera, sveža riba i morski plodovi, mlečni proizvodi koji su prepoznatljivi širom sveta, zdravo i sveže povrće, sve to ispraćeno brilijantnim vinima. Danas se u Grčkoj kuhinji prepliću tradicionalna kuhinja stara hiljadama godina i kreativna, moderna Grčka koja koketira sa provokativnim ukusima, formama i načinom serviranja. Sve ovo čini Grčku jednu od svetilišta visoke gastronomske umetnosti.

 

Egejski ukus sunca i mora

Brojna ostrva Egejskog mora predstavljaju jednu od istorijski najznačajnijih ostrvskih grupa na svetu. To je zemlja stvorena od sunca, mora i osvežavajućeg vetra Meltemi. Specifična mikroklima svakog ostrva doprinela je stvaranju jedinstvenih proizvoda, od kojih se neki ne mogu naći na drugim mestima. Svako ostrvo zapravo predstavlja jedinstveni kulinarski raj. Kuhinja Kiklada je bazična, jednostavna i odražava duboku kulturnu istoriju. Svojim karakterom i aromama predstavlja posebno poglavlje grčke gastronomske tradicije. Poznate su Egejske makarone (ručno rađena sveža testenina sa karameliziranim Grčka sarmica od vinove lozelukom). Sgardoumia – supa sa Santorinija, Karpathos vizanti (punjena jagnjetina ili jaretina sa pšenicom pripremljena u peći na drva).  Dolmadakia – sarmica od listova loze, melitera – kolač od slatkih sireva i meda, melopita (pite sa medom) samo su neke od brojnih specijaliteta u kojima putnici mogu uživati u toplom zagrljaju Egeja.

Lepota Kikladskih ostrva postala je turistička atrakcija ne samo za putnike, već i za ljude koji su kreativno uključeni u gastronomiju. Oni dolaze ovde kako bi proširili svoje znanje i pokazali svoju ljubav prema grčkoj kuhinji. Restorani na Kikladskim ostrvima zauzimaju istaknuto mesto na međunarodnim rang listama i visoko poštuju visoke standarde i autentična gastronomska iskustva.

 

Jonska ostrva – kosmopolitski ukusi

Arome Jonskih ostrva, sa njihovim italijanskim imenima i prepoznatljivim karakterom, čine posebno poglavlje grčkeStivado omiljeno grčko jelo od junetine i mldog luka  kuhinje i gastronomske umjetnosti. “Savoro” – što znači “kiselo” je preliv sa ruzmarinom i sirćetom koji se široko koristi na Jonskim ostrvima za ribu i salate. To je zaštitni znak jonske kuhinje. ‘Bourdetto’ (riba kuvana u sosu od gnječenog vrućeg paradajza). ‘Sofrito’ (testenina sa teleletinom, lagano kuvana u belom vinu, sosu od belog luka i sireva). ‘Pastitsada’ (govedina, svinjetina ili piletina, začinjena cimetom i sokom od paradajza a obično se poslužuje sa rigatoni testenama). ‘Stifado’ (goveđa čorba sa mladim lukom). ‘Tsigareli’ (divlja zelena salata ili kupus u začinjenom paradajz sosu), ‘pastitsio tis nonas ‘(zapečene testenine i bešamel sos ). Sve su to samo neki od recepata koji u sebi sadrže vekove i uticaje kroz istoriju. Vrhunska vina i mandolin nougat dopunjuju bogatu ali delikatnu gastronomsku tradiciju Jonskih ostrva.