fbpx

Grčka kuhinja | Ukusi grčke kuhinje 2. deo

13. decembra 2017.
Grčka, Grčka kuhinja

Grčka kuhinja

Grčka kuhinja se razlikuje od jednog ostrva do drugog od jedne turističke regije do druge. Istražite Grčku istražujuće njene gastronomske lepote.

Krit – eliksir života

Krit, jedinstveno mediteransko ostrvo, sa svojom dugom istorijom, zavodljivim prirodnim okruženjem i ponosnim grčka kuhinja kleftiko jagnjetinastanovnicima, destinacija je koja nudi autentično gastronomsko iskustvo. Kao jedna od najstarijih evropskih civilizacija, Krit je postojbina masline, maslinovog ulja i mediteranske kuhinje. Otkrivanje tajni kritske kuhinje neodvojiv je od otkrivanja tajni kritske kulture. Tradicionalni pilav iz Hanje pripremljen sa petelinom ili goveđom, čuvena jagnjeća, jareća i praseća pečenja se služe gotovo svuda na Kritu, kleiftiko – teletina ispod sača, sveže salate i tradicionalni “dakos” – kritska salata (tvrdi ječmeni hleb preliven sa svežim izgnječenim paradajzom, mekim belim sirom i maslinovim uljem) su samo neki recepti tradicionalne kretske kuhinje. U Iraklionu, Hanji i Retimnu kao i u drugim gradovima, postoje vrhunski restorani koji koriste isključivo tradicionalne i zdrave sastojke. Kritikos je čuveno kritsko vino koje upotpunjuje gastronomskiužitak Krita.

Dodekanezi – gastronomska magija

Ostrva Dodekanezi uvek su bile u srcu istorije gastronomije. Kulinarska paleta Rodosa – ostrva Vitezova, Karpatosa, Patmosa, i ostalih ostrva arhipelaga odražava spoj kultura koje su ovde postojale vekovima. Kuhinja Dodekaneza je posebno bogata i raznovrsna. Pmlada jaretina – kapamas, boukounies (prasetina pripremana sa različitim začinima) kao i odlične sposlastice poput “kserotigana” (testenina u sirupu ili medu) i “pastelare” (suve smokve sa bademima i seme susama) samo su neke od gastronomskih užitaka koji se ovde mogunaći.

Kopnena Grčka – filozofija ukusa

zeljanica spinakopita grčka kuhinjaPlaninski regioni kopnene Grčke sa svojim pašnjacima predstavlja narazvijeniju regiju stočarstva. Grčka ima veliku tradiciju pripreme roštilja i mesa na žaru . Velike tradicionalne proslave Uskrsa prate pripreme jagnjećih i jarećih pečenja na ražnju. Tradicionalna peciva i pite su još jedno veliko poglavlje u grčkoj kuhinji. Viševekovni uticaji Orijenta doneli su u Grčku baklavu i ostale sirupaste poslastice od tankih listova testa. Koje su najpopularnije poslastice. Grčka mašta i kreativnost su stvorile beskrajan broj ukusnih kombinacija. Savremene pite sa sirom, zeljem i mesom – mogućnosti su beskrajne. Trakija, Makedonija, Tesalija, Epir i Peloponez – svaki deo Grčke pravi svoje pite, karakteristične za region. Oni su suštinska pratnja bogato postavljenom stolu i imaju ponos mesta u svakoj lokalnoj kuhinji.